Primii pasi si mersul bebelusului

Primii pasi si mersul bebelusului  sunt mult mai importante si mai decisive pentru schimbarea comportamentului sau decit prima sa aniversare. Priviti cu emotie si mare mandrie, primii pasi ai micului explorator sunt o adevarata piatra de hotar pe care toti parintii si bunicii o traiesc cu bucurie si multe poze. Dar, uneori, in timp ce odorul se straduieste sa faca primii pasi, pe nedrept, parintii sunt mai preocupati de sarbatorirea primului sau an de viata.,  Desprecopii.com va vorbeste despre insemnatatea acestei pietre de hotar din viata copilului dumneavoastra.

 La ce varsta apar primii pasi?

Mersul apare intre 10 si 18 luni, varsta medie la care copiii merg fiind in jurul lunii a 14a. Daca un copil de 18 luni nu merge inca, trebuie sa incercati, impreuna cu pediatrul sa intelegeti de ce. Pina la aceasta varsta nu exista motive sa va ingrijorati deoarece momentul mersului nu este legat de nici un alt indiciu de dezvolare.

Daca totusi, copilul dvs. este precoce si invata sa mearga inainte de luna 14a, inseamna ca asa va fi si in alte activitati.

O buna maturizarea fizica si psihica

Dezvoltarea capacitatii de a merge se bazeaza pe o maturitate sificienta, atat fizica cat si psihica, dar si pe temperamentul copilului. Cei activi, cei carora le place sa exproreze, vor merge mai devreme, iar cei calmi, care prefera sa observe, merg de obicei mai tarziu.

Toti copilasii insa, atunci cind sunt pregatiti de mers, se vor face intelesi cu claritate. Nevoia lor de a axersa mersul primeaza peste toate celelalte preocupari. Cind sunt gata… de mers, isi vor petrece cea mai mare parte a timpului antrenandu-se, iar cazaturile nu ii vor descuraja in nici un fel :)

La varsta de un an, copiii se pot afla in stadii diferite in ceea ce priveste mersul. Unii merg in patru labe, pe genunchi sau pe talpa picioarelor – si se simt foarte bine astfel. In general, si-au dezvoltat o viteza si o agilitate care le convine si le este satisfacatoare petru moment. Acest copii se vor ridica pe doua picioruse, in general mai repede.

Alti copii de 1 anisor isi petrec timpul in picioare, langa mobile, incercand sa mearga de la un punct de spijin la altul. Altii, in fina, isi dau drumul si fac cei citiva pasi pina la adultul care-i indeamna sa se lanseze sau pina la cel care le intinde bratele sa-i intimpine.

O etapa importanta pe plan simbolic

Mersul este de asemenea si o etapa importanta pe plan simbolic. Copilul in picioare – intimpina lumea, iesind din etapa micii copilarii. De acum, poate porni la cucerirea autonomiei sale. Parintii simt ca micutul le scapa, atat in sens propriu, cat si in sens figurat. Copilul va consuma multa energie pentru acest lucru, iar aceasta lupta pentru independenta, va fi marea cucerire al celui de al doilea anisor de viata.

Urmeaza alte progrese

Eliberand mainile, mersul va permite progrese enorme in multe alte domenii. Putand de acum sa plece si sa vina, copilul va iesi cu adevarat din nelinistiea lunilor precendente, cand indura cu tristete si protest plecarile si intoarcerile parintilor lui. De acum in colo, lumea lui se largeste, iar el vrea sa descopere totul.

Urmeaza descoperirea limitelor

Foarte repede insa, micul explorator se va izbi de limite: cele impuse de parintii lui si cele pe care le va simti el insusi. Frustrarile care rezulta de aici vor fi marile dificultati din lunile care urmeaza.

Cum il ajutam?

Un copilas pe care il simtim pregatit sa mearga poate fi ajutat sa se antreneze. Una dintre modalitati consta in furnizarea unui sprijim mobil (care poate fi: speteaza scaunului, taburet, carucior). Copilul va merge tinandu-se de el cu ambele maini.

O alta modalitate este de a-l incuraja de fiecare data cand il vedeti antrenandu-se. Cade? Este inutil sa va repeziti pentru ca scutecele au amortizat deja socul. Este mai bine sa nu dramatizati ci sa il incurajati sa se ridice.
In cursul lunilor care urmeaza, caderile vor fi oricum numeroase :)

Copilul trebuie sa inteleaga ca aceste cazaturi nu sunt grave si, atitudinea parintilor este determinanta in acest sens. Increderea in capacitatile sale fizice il face sa nu se opreasca la primul obstacol.

Sursa:http://www.desprecopii.com/

3 thoughts on “Primii pasi si mersul bebelusului

  1. tipic romanesc cormnmtapeotul lor asa m-am saturat de clientii romani, deloc educati in ceea ce priveste investitiile pe internet sa nu mai zic de bun simt si iata ca totusi, cineva inca mai comenteaza la acest articol, chiar si dupa 3 ani

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>