Gradinita la cei mici

Multi parinti intreaba despre reactiile „normale” pe care un copil le are atunci cand merge prima data la gradinita. Asta pentru ca majoritatea copiilor plang cel putin 1-2 saptamani dimineata cand se despart de mama sau chiar incepand de acasa sau de la trezirea de dimineata. Fireste ca exista foarte multi factori care influeteaza aceste reactii pe care copilul le are cand ajunge prima data in gradinita. 

hstickmankidsclassmates

Vom incerca sa ne referim pe rand la aceste situatii astfel incat fiecare mamica sa recunoasca in comportamentul copilului sau anumite aspecte si sa-si dea seama cand evolutia este fireasca si cand ceva este in neregula si ar trebui sa apeleze la ajutor sau sa-si puna intrebari

Si pentru ca sunt cateva intrebari pe care le auzim mai frecvent, vom incepe chiar cu ele. 

 

Cand este un copil pregatit sa mearga la gradinita? La ce varsta?

 

Mamele care se intorc la serviciu dupa concediul de maternitate pun aceasta intrebare pentru ca este nevoie de amenajari speciale pentru anul cuprins intre terminarea concediului si cei 3 ani la care sunt primiti copiii la gradinitele de stat. 

Este drept ca la gradinitele particulare, sunt acceptati copii de 2 ani si chiar mai mici si ca exista si crese. Alte variante sunt bonele sau bunicii cu care copilul sa stea de cand mama isi reia serviciul si pana merge la gradinita. 

 Sunt copii care se adapteaza cu usurinta la gradinita la 3 ani si chiar mai mici si altii care intampina dificultati in a se desparti de familie si la varsta mai mari. Astfel incat mai important decat varsta este capacitatea copilului de a-si petrece un numar de ore pe zi in afara familiei, impreuna cu alti copii si adulti. 

 Asta presupune ca el sa poata comunica suficient de bine, adica sa inteleaga si sa se faca inteles, sa poata accepta si respecta reguli, sa poata manca si chiar dormi in alt loc decat acasa.

images (3)

 

Ce efort presupune adaptarea la gradinita? Cat de greu ii este unui copil?

 

Diferenta dintre viata de pana la gradinita si cea de dupa ce a inceput gradinita poate fi foarte mare. Sa luam exemplul copiilor care in primii ani au stat doar cu mama, n-au intrat in relatie cu alti copii si nici adulti. 

Pentru ei va fi o schimbare majora sa se vada fara mama cu care pana atunci statusera tot timpul. De asemenea, dificultatea unui copil este in functie de gradul lui de independenta si de anxietate. 

 

Copiii care sunt mai retinuti, tematori, mai putin curiosi se vor obisnui mai greu cu atatea lucruri noi, diferite de cele cunoscute. 

 

Exista copii care nu se adapteaza la gradinita?

 

Intreaba mamele care se afla in dificultate, care se confrunta cu un esec al adaptarii, fiind in situatia de a schimba gradinitele sau a incerca mai multi ani la rand integrarea copilului intr-o astfel de colectivitate. 

Sigur ca exista copii care prezinta diferite tulburari, fie o anxietate foarte mare care nu le permite sa se integreze in grupuri, fie un deficit de atentie sau probleme de comunicare. Pe de alta parte, intalnim si copii „foarte sensibili”, putin toleranti la frustrare, care nu suporta observatiile din partea educatoarelor, conflictele cu alti copii, nu pot reactiona, riposta, se simt extreme de vulnerabili.

kindergarten2-300x222

Primul an de gradinita

 

Ce inseamna „Nu mai vreau la gradinita!”? Ce exprima copilul? Sa cedam si sa nu-l mai ducem sau sa continuam in ciuda protestelor lui?

Iata ca ne apropiem deja de anumite reactii, unele destul de violente, pe care copiii incep sa le aiba dupa inceperea gradinitei. 

Copilul incepe sa planga de cand se trezeste dimineata si spune ca nu mai vrea la gradinita, rugandu-si parintii sa nu-l mai duca, sa ramana acasa, sa mearga la bunici etc. 

Uneori copiii pot argumenta cererea lor, sustinand ca „nu le place la gradinita”, „nu le place mancarea”, „doamna este rea”, „copiii sunt rai”, „ii este dor de mama”, „ii este somn”, „vrea sa se joace acasa”, „prefera sa mearga in parc” etc. 

Parintii nu stiu daca sa ia in serios nemultumirile lui, se intreaba daca la gradinita este bine tratat, daca nu este prea mic, de ce nu-i place cand este asa de frumos acolo, daca este prea rasfatat sau incearca sa obtina prin orice mijloc ce-si doreste.

Sigur ca plecarea de acasa dimineata nu este un lucru placut, de asemenea, despartirea de parinti, drumul pe orice vreme catre gradinita, programul de acolo, multele ore petrecute printre straini. 

Cu toate acestea, de multe ori, educatoarele linistesc parintii spunandu-le ca cel mic se opreste din plans imediat dupa ce ei pleaca si este vesel toata ziua, lucrand si jucandu-se cu ceilalti copii. 

In aceste conditii, parintii pot spera ca aceste proteste de dimineata sa inceteze in cateva saptamani si copilul sa mearga cu placere. 

Acesta este timpul de acomodare, in care invata numele colegilor, se imprieteneste cu unii dintre ei, se obisnuieste cu educatoarele, cu interiorul gradinitei si cu activitatile de acolo.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>